Шукати в цьому блозі

суботу, 1 квітня 2017 р.

Книжковий підсумок березня: так багато я ще не читала

Перший місяць весни у мене видався надзвичайно плідним. Я прочитала... чекайте, сама не впевнена, скільки саме книг. То ж починаємо рахувати разом і окремо зупинимось на кожній.


У березні я отримала свій виграш у зимовому бінго від порталу Yakaboo. Трьома книжковими обновками я вже встигла похвалитись в інстаграмі - але ще нічого з цього не читала, бо треба братись до весняного бінго:) То ж майже все, прочитане у березні стосується цих завдань.

Джоджо Мойєс - "Срібляста затока"


Перше знайомство з популярною письменницею. Відверто чекала більшого, але сподобалась розслаблена австралійська атмосфера, дельфіни та кити. Цікава історія про те, як кохання міняє людей. Не впевнена, що це реально, але хотілось би, щоб так і було. Якщо комусь хочеться прочитати історію про перше кохання у віці "за тридцять", то беріть цю книжку.

7 з 10.


Свен Нордквіст - "Хвилина півнячого кукуріку" 


Ще одне знайомство - цього разу з культовим шведським дитячим письменником, автором серії про дідуся Петсона та його балакучого кота Фіндуса. На цих книгах виросло не одне покоління шведиків:)  У цій книзі Фіндус страждає через півня, який своїми кукуріками перериває його котячий сон. Прикольно так.

9 з 10.

Рут Веа - "У лісі-лісі темному"


Трилерючий трилер, у якому я до кінця не могла здогадатись, хто ж поганець. Люблю такі штуки. Але от прийоми з амнезією і пам’яттю, яка поволі повертається, люблю не дуже, тому й зніму бал. І обкладинка - вона зачаровує.

9 з 10.

Isaac Asimov - "The Gods Themselves"


Останнім часом мені важко читати фантастику, тому не змогла повністю оцінити красу цієї книги. Сподобалась центральна частина про позаземні тріади, в от на всіляких ніби-то наукових вставках я засинала.

Соррі, Айзек, 7 з 10.

Марина Павленко - "Русальнька з 7-В, або Прокляття роду Кулаківських"


Від книг для середнього шкільного віку я теж добряче відвикла, але великі літери й ілюстрації - це ж так приємно. А ще подорожі в часі за допомогою бабусиної шафи і коралі-невидимці - цікавий літературний хід. І хоч текст місцями не причесаний, та все одно отримує...

8 з 10.


Емілія Бронте - "Буремний перевал"


Не чекала, що все ж доберусь до цієї книги, але бінго змусило. І добре, що так, бо насправді дуже достойний твір з цікавим сюжет, з хорошим стилем і добротним гумором. Саме такі книги залишаються в історії. Саме такі стають класикою і потрапляють у списки рекомендованих. І, мабуть, оцінка вас не здивує:

10 з 10.

Гарпер Лі - "Вбити пересмішника"


Ще одна не менш класична, але значно молодша книжка, яка показує проблеми сучасного їй американського суспільства дитячими очима. Неймовірна історія про сім’ю і дбайливого батька, який сам виховує двох дітей. Цілком прогнозована рекомендація для всіх, адже книга не тільки повчальна, а й дуже весела.

10 з 10.

Джоан Роулінг - "Фантастичні звірі та де їх шукати"



У березні я прочитала дві книги з такою назвою - оригінальний сценарій фільму та власне науковий довідник Ньюта Скамандера. Але як давня поттероманка не можу оцінити ці твори тверезо. Рада, що прочитала їх, але залишу без балів. Вони однозначно варті читання.

Stephen King - "Under the Dome"


Це мій лонгрід - книга на півроку. Закінчила дещо швидше, ніж збиралась. Але не скажу, що це мій улюблений формат Кінга. Це ще одна моторошна історія Кінга, яку не хочеться потім згадувати. Розпач і біль.

6 з 10.

Ростислав Семків - "Як писали класики" 


Ця книга, яка препарує літературні методи відомих письменників, сподобалась ДУЖЕ. Автор пише про Агату Крісті, Джорджа Орвелла, Курта Воннегута... у їхніх ж стилях. І виводить формулу того, як саме треба писати, щоб стати класиком. Буде цікаво кожному живому класику.

10 з 10.

Сінклер Льюїс - "У нас це неможливо" 


Ще одна утопія з телефона - потихеньку дочитую збірник, який рятує від нудьги у транспорті та у чергах. Дещо шокуюче змалювання того, як би виглядало життя у США, якби там раптом з’явився диктатор масштабу Гітлера. До речі, написане у 30-х роках ХХ століття.

8 з 10.

Bret Easton Ellis - "American Psycho"
Трохи мені дивно, що добралась до психопата тільки зараз. Але навіть для любителя трилерючих трилерів буває забагато. Ось "Психопат" - якраз той випадок, коли психозу забагато. Гидотна книжка про гидотного маніяка-хіпстера з ножем, пістолетом, сокирою, бензопилою... Бррр. Але читати це дуже цікаво - не посперечаєшся.

8 з 10.

Клайв Баркер - "Викрадач вічності"

Автор "Книг крові" писав і дитячі книжки. Звісно, вони не настільки страшні, як їхні дорослі сестри, але добряче лоскочуть нерви. Але не читайте їх своїм дітям, якщо їм менше 14. Цікавий досвід.

9 з 10.

Кетрін Інгрем - "Це Воргол" 


Це портрет ікони поп-культури, його дивацтв та поглядів. Цікава книга, виконана у коміксовому стилі, яку можна прогортати за годину і поринути у цілком інше життя богемного Нью-Йорка, який збирався на фабриці Воргола. Тут і вуста Мерлін Монро, і глянцева Лайза Мінеллі.

9 з 10.

V.C. Andrews - "Flowers in the Attic"


Гарна обкладинка, але геть "мєрзасть" як книжка. Перша частина з чотирьох, які я ніколи читати не буду. Темна і сирувата готична історія, у які четверо дітей скніють на горищі, щоб матуся бува не позбулась спадку. Огидно. Читати не раджу, але за обкладинку дарую

4 з 10.

Тетяна Фролова - "Щоб не згасла свічка"


Щира поезія від незрячої письменниці. Я не вважаю себе фанаткою лірики, але отакі прості і доступні твори без кучерявих образів мені подобаються. А ще подобається сила жінки, яка втратила зір, але хоче нести своє слово. У цій збірці є дуже гарна серія віршів для школярів.

8 з 10.



L.Frank Baum - "The Wonderful Wizard of Oz"



"Чарівник Оз" - з тих книг, які я давно збиралась прочитати, та все ніяк зібратись не могла. І не треба було збиратись, бо у дитинстві читала "Чарівника Смарагдового міста" Волкова, який переспівує "Оза" мало не слово у слово. Але, якщо у вас немає такого бекграунду, то "Оз" навіть дуже нічого.

8 з 10.

Cheryl Strayed  - 'Wild. From Lost to Found in the Pacific Crest Trail"


За цією книгою - сотні миль, пройдених по Тихоокеанському хребту. Вона для тих, хто хоче в гори, і для тих, хто боїться самостійно вирушати у похід. Автобіографічна книга Шеріл Стрейд - вказує напрямок і дарує сили йти далі. Дуже позитивне чтиво, яке має шанс стати класикою.

9 з 10.

Kurt Vonnegut - "2B R 0 2B"


Це всього лиш оповідання, але хочу сказати про нього кілька слів. "Бути чи не бути" розповідає про недалеке майбутнє, у якому люди перестануть старіти, а отже вмирати. Але, щоб не допустити перенаселення, декому час від часу доводиться набирати цей номер... Варто прочитати.

9 з 10.

George Orwell - "Down and Out in Paris and London" 


Інший Орвелл, зовсім не такий, як у "Колгоспі тварин" чи "1984", але не менш цікавий, бо тут він розповідає про те, як жити з "Фунтами лиха у Парижі і Лондоні". Це дуже сильний біографічний твір, який розказує про Орвелла-жербрака, який все-таки зумів вибратись із соціального дна. Шкода, що ця книга не така відома, як решта.

9 з 10.

Дяченки - "Ритуал"
Чудове романтичне завершення першого місяця весни. Якщо ви любите фентезі та красиві історії з благородними драконами і принцесами, які справді здатні любити, то "Ритуал" для вас. Це в рази краще, ніж розрекламована колись "Лана".

10 з 10.

_______________

І загалом 21 книга з двома "Фантастичними звірами", не враховуючи куценького Воннегута. Як ви думаєте, реально побити цей рекорд?

10 коментарів:

  1. Ого...і це за місяць? Ти крута. Я хіба пересмішника читала, і планую таки добратись до перевалу Бронте.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. так, за місяць) Кінг в мене був на 30% прочитаний і Льюїс початий раніше, але все завершене у березні. якраз вчора останні рядки Орвелла закінчені)

      Видалити
  2. Ничего себе)) Очень насыщенный выдался месяц у тебя!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. швидше навпаки - ненасичений, тому й був час почитати)

      Видалити
  3. Ого! Людино, ти хто? :) Коли ти встигаєш?
    Я скачала сценарій Звірів, але ніяк не доберусь.

    ВідповістиВидалити
  4. Мама моя рідна! Скільки всього! Я б такий рекорд точно не побила б)

    ВідповістиВидалити
  5. Ого, як багато ти прочитала. І з твого списку хотіла б прочитати: Емілія Бронте-"Буремний перевал" і Гарпер Лі-"Вбити пересмішника". Багато про них чула, але зараз скільки цікавих українських письменників, що до класики вже часу немає.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. все-таки раджу знайти час на класику, бо сучасні дуже ймовірно ніколи класикою не стануть)

      Видалити