Шукати в цьому блозі

неділю, 30 квітня 2017 р.

Прочитане у квітні: з десяток рекомендацій для книголюбів різного штибу

Квітень не був найпліднішим у книжковому плані місяцем, хоча читалось багато і приємно. А ще різнопланово, тому ласкаво прошу гортати далі, певна, що кожен читач зможе знайти для себе щось цікавеньке. Я старалась:) і вже закінчила план весняного бінго за півтора місяця.


Корнель Філіпович - Провінційний роман


Специфічна обкладинка ховає доволі тривіальну історію про провінціалку, спокушену столичним жевжиком. Кілька днів пристрасті, а потім каяття-агонія. Ніколи не любила таких книжок, але, якщо комусь цікава польська література, то спробуйте.

7 з 10. 

Donald J. Trump - Crippled America 


Не можу пояснити навіть собі, чому взялась читати цю книгу. Мабуть, тому мала якусь потребу у публіцистиці. "Скалічена Америка" могла здатись мені приємнішою, якби автором її був не Трамп. Повністю можливо, що її написав хтось на замовлення теперішнього президента США, бо там не бракує мудрих думок, але відвертих трампізмів теж вдосталь. "Я такий, як я, я не можу бути іншим. Я - лідер і бла-бла-бла. Мені байдужа думка всіх довкола". "Я вважаю, що це неправильно переносити своє виробництво до Китаю... Але я переніс своє, бо як бізнесмен, я вибираю те, що принесе більший прибуток". Дуже вже там багато суперечностей, але стиль сподобався. Читати цікаво. 

6 з 10. 

Джон Фаулз - Маг


Я, певна річ, не могла оминути увагою непозбувну бентегу. І, щоб там не казали про дивний переклад, це епохальний твір, який заслуговує прочитання. Мені дуже сподобалось все. І м’якотілий ловелас-герой, і таємничий Конхіс, і дівчата, яка з’являються нізвідки і йдуть у нікуди. А ще грецькі краєвиди, тепле море, алюзії на п’єси Шекспіра, які я не читала (ой, спалилась). І та несподіваність, яка пронизує весь твір. Адже з "Магом", який первісно був "Грою у бога", ніколи не знаєш, хто чи що ховається за найближчим деревом на мальовничому острові. І не слухайте - нормальний переклад, читати можна.

10 з 10. 

Курт Воннегут - Галапагос


Кожна книга Воннегута - це щось інакше. Не таке письменництво, до якого звикли. А у "Галапагосі" він, мабуть, перевершив сам себе, перевтілившись в оповідача-привида на кораблі-привиді, який не зміг подолати навіть перший круїзний рейс. Воннегут знущається з сучасної людини, яка володіє величезним мозком та ще більшим потенціалом творити добро, а скеровує всі сили на самознищення. Що ж, плавниками зброю не втримаєш. А ще я велика фанатка синьолапих олушів, тому книга отримує велику десятку.

10 з 10. 


Roald Dahl - Charlie and the Chocolate Factory



Ця книга настільки солодка, що після неї хочеться вм’яти кілограм шоколаду і закусити це все добрим напіврозталим морозивом. Сюжет для мене був не новий - все-таки екранізація з Джонні Деппом не дуже втекла від оригіналу - але книга добряче тримала. І я рада за Чарлі, який раніше міг дозволити собі тільки одну шоколадку на рік, а тепер має цілу фабрику. Мрії здійснюються.

9 з 10.


Agatha Christie - The Secret Adversary


Знайомилась з новими для себе персонажами Агати Крісті - парочкою детективів-авантюристів Таппенс та Томі. Не сподобались. І книга зовсім не сподобалась. Занадто слабка, як на мене, загадка, і взагалі нецікаво. Любов у парочки вийшла, а от з детектив не дуже. Тільки Еркюль Пуаро та міс Марпл. 

5 з 10.

Джек Лондон - "Залізна п’ята"


По-новому відкрила для себе Джека Лондона. Виявляється, він писав не тільки підліткові пригодницькі історії, а й більш політичні речі, як от ця антиутопія. А ви знали, що Джек Лондон симпатизував комуністам? Я тепер знаю. Дуже якісна, до речі, антиутопія. Рекомендую. Нічим не гірша за Орвеллівські, які всі читають і хвалять.

9 з 10. 

Oscar Wilde - The Importance of Being Earnest 
]

Відомий афорист і дотепник Оскар Вальд написав низку п’єс, з якими я донедавна не була знайома. І що тут скажеш - драматург з нього такий же майстерний, як і письменник. "Важливість бути Ернестом (пардон, серйозним)" - комедія-фарс про те, що закохатись у Ернеста можна, а от, якщо цей Ернест виявляється Джоном, то ні в якому разі.

9 з 10. 


Jonathan Swift - A Modest Proposal 



Намагаюсь потроху заповнювати пробіли у читанні коротких жанрів. Джонатан Свіфт для мене був автором "Мандрів Гулівера" і тільки. А хто читав, той знає, що це чи не найнудніша книга у всій класичній літературі. А от "Скромна пропозиція" - хороший зразок політичної сатири. Відомий релігійний діяч пропонує їсти бідняків, щоб вирішити проблему бідності та браку житла. А ви думали...

9 з 10. 

Agatha Christie - One, Two, Buckle My Shoe


Серед героїв Агати Крісті мені найбільше подобається кумедний бельгієць Еркюль Пуаро. І тут він є. Шукає мотив убивства стоматолога. Зважаючи на те, що тоді ще не винайшли лікування без болю, то мотив міг бути у будь-якого пацієнта. Хороша книженція на два вечори. 

8 з 10. 


Ерін Моргенштерн - Нічний цирк


Книга, яка дісталась мені у квітневому "Книжковому сюрпризі" і виявилась щасливою:) За рецензію на неї приїде щось з мого вішлиста. Але це поки що сюрприз.

А сам "Нічний цирк" - це чорно-біле царство магії. Якщо ви любите фентезі, як люблю його я, то зазирніть до смугастих шатр під покровом ночі. Окрім чарівного шоу, ви знайдете там красиву історію кохання і величезну таємницю, яка розчиниться у мороку. 

Іскристий дебют. Сподіваюсь, екранізація буде нічим не гіршою.

10 з 10. 


Graeme Macrae Burnet - His Bloody Project 


Ця книга мене захопила більше формою, ніж змістом. "Його кривавий проект" - майже бездоганна стилізація під документалістику. Я навіть повелась, поки не прочитала анотацію (десь після того, як проковтнула першу половину). Засумніватись мене змусила солідна деталізація. Щоб там не казали, а в історичних працях дуже багато лишається за кадром, а тут все на своєму місці. Занадто добре, щоб бути правдою. Знахідка для любителів true crime, хоч тут злочин і вигаданий.

9 з 10.

Роальд Дал - "Коняка Фокслі та інші дорослі оповідання"


Квітень - місяць Дала:) Два факти про "Коняку" - це "Абабагаламага" і переклад Віктора Морозова. Цього вже достатньо, щоб помчати до книгарні. Та спочатку проясню, що ж таке "дорослі оповідання". У моєму розумінні - це бувальщини, просякнуті сарказмом і бажанням влаштувати "катюзі по заслузі". Так сподобалось, що хочу ще. Цю книгу я начитала у зимовому бінго від Yakaboo.

10 з 10. 

Charles Dickens - A Christmas Carol



Той, хто читає детективи на Різдво, добирається до "Різдвяної історії" тільки після Великодня. Дуже рада, що нарешті її прочитала. Класна штука, хоча не найкраща з погляду утримування читацької уваги. Важко все-таки читати Діккенса в оригіналі, але безумовно варто. Треба буде колись спробувати перечитати її під Різдво, щоб цілком відчути відповідний настрій.

9 з 10. 

Erica James - Promises, Promises


Нетипова для мене, але дуже типова як жіночий роман, книга. "Обіцянки-обіцянки" - мало б звучати іронічно. Мова про те, що ми час від часу обіцяємо собі, коли ніби-то починаємо нове життя. Чи з понеділка, чи після Нового року. От тільки героям Еріки Джеймс все вдається. Вони справді змінюються і полишають те, що гнітило, у минулому. А що вже розповідь затягує... Давненько мені не було так складно відкласти книжку, щоб лягти спати. 

8 з 10. 


Jane Harper - The Dry


"Посуху" дочитала за годину до написання цього поста, тому враження від неї найсвіжіші. Дещо незвичне для мене поєднання: трилер і Австралія. Книга цілком відповідає обкладинці. Роман душить сухим повітрям, обпалена сонцем трава благає про дощ. І постійне відчуття пожежі, яка от-от знищить все довкола. Це перша частина з серії про Аарона Фалька - федерала, який розслідує економічні злочини, але тут йдеться про загадкову смерть друга дитинства нашого героя. Можливо, трохи згодом шукатиму продовження пригод цього милого австралійського детектива.

8 з 10. 


Підсумовуємо: 15 повноформатних книг та трохи коротких жанрів. Про деякі оповідання Чака Поланіка, які я прочитала у квітні, розкажу вже у травневому пості разом з його романом Choke. 

А що ви доброго начитали у квітні? 

8 коментарів:

  1. Волхв (Маг) я обожаю. Действительно эпохальное произведение.Много интересных книг, для себя отметила. Я читала дЕВУШКА В ПЕРЕВОДЕ, Американская трагедия читаю, 451 по Фаренгейту

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Американську трагедію і я хотіла б прочитати) треба собі внести у список)

      Видалити
  2. А мне понравилась парочка Таппенс та Томи, хотя книги об Мисс Марпл и Пуаро намного сильнее и эффектнее.
    Советую почитать, если любишь детективы - Перри Мейсон от Гарднера.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. щось Гарднера я читала точно, але вже давно. дякую за пораду)

      Видалити
  3. О, Пуаро :) це моя любов з самого дитинства :)

    ВідповістиВидалити
  4. Як Трамп? Мені цікаво прочитати, але антипатія до цієї людини поки переважає.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Творіння Трампа нагадує дипломні роботи - компіляція вже сказаного. прочитати для ознайомлення можна, але викидати на неї гроші не раджу)

      Видалити