Шукати в цьому блозі

понеділок, 17 липня 2017 р.

Забуті Богом боги у романі Ніла Геймана "Американські боги"

"Американські боги" мені дістались у переліку "Книжкового сюрпризу" від Yakaboo. Крім того, ця книга ідеально підходить до 9 завдання #YakabooBingoSummer - книга, яка стала серіалом. Та й файна ідея для флешмобу #гейманоманія.



Для мене "Американські боги" - це перше знайомство з творчістю Ніла Геймана. Знайома з деякими екранізаціями, серед яких "Зоряний пил". Тепер думаю про те, щоб подивитись і "богів" якось, за трейлерами серіал має бути яскравішим за затягнуту хмарами книгу.

I believe that life is a game, that life is a cruel joke, and that life is what happens when you're alive and that you might as well lie back and enjoy it.

"Американські боги" - це не якесь одкровення чи літературна феєрія. Для мене це швидше біль забутих богів, яким дуже важко живеться після того, як їм було дуже добре. Вони обрали найгіршу країну для того, щоб бути богами. Америка - країна можливостей для людей, та не для богів.


"Американські боги" спочатку вперто мені не підкорялись. Книга читалась важко і втомливо, та потім  нарешті пішла і навіть якось непомітно закінчилась. Як на мені, головному героєві - Тіні - добряче дісталось. Після вихору, у який він потрапив, в'язниця починає здаватись курортом. Зрештою, під кінець книги, ми все ж дізнаємось, чому на його долю припали ці неймовірні пригоди. Причина і дивна, і досить таки закономірна за міфічними критеріями.

Якщо вам хочеться прочитати про олюднених богів, яких від простих смертних відрізняє тільки безсмертя і відносна молодість, то "Американські боги" задовільнять це бажання. Але казки не вийде. Не для того вони писались.


А ви вважаєте себе гейманоманом?

2 коментарі:

  1. Поки не вважаю :) але Зоряний пил треба подивитися як мінімум :)

    ВідповістиВидалити
  2. Точно не вважаю))
    з творчістю автора поки не знайома!

    ВідповістиВидалити