Шукати в цьому блозі

вівторок, 25 липня 2017 р.

Літня новинка - книга про емігрантів у Британії - Зейді Сміт "Білі зуби"

Вам могло здатись, що я зникла, але це геть не так. Я просто взялась за читання однієї величезної книжки. Спочатку планувала взяти її у відпустку, але це ж мало не А4 на 460 сторінок - завелике для наплічника. Та й прем'єра перекладу від "КСД" спонукала мене взятись за цю книгу позапланово. То ж White Teeth або ж "Білі зуби" - зовсім не про акулу, як я собі думала, коли купувала цю книгу на секонді.


 "Білі зуби" - з тих книжок, які, мабуть, нескоро з'являться в українській літературі. Тема громадян у першому поколінні, нащадків недавніх емігрантів для нас не актуальна, бо ж хто сюди особливо переселяється. Зейді Сміт демонструє емігрантів у Лондоні - бенгальців і карибців, які, хоч і не втрачають певної національної ідентичності, але чемно асимілюються, вивчають мову і взагалі не привертають зайвої уваги. Вони стають британцями.

У світлі нашого мовного питання ця книга просто феєрія - виявляється, таки можна виправити заточену на одну мову "чєлюсть", було б бажання.


Тут є все: і свідок Єгови, який стає атеїстом. І мусульманин, який любить бекон. І багато спогадів-ремінісценцій. І навіть заплутана любовна лінія. Ще й миша майбутнього. "Білі зуби" - класна книга для тих, хто любить об'ємні і нетривіальні сюжети.


Так, попри те, що я мучила її більше тижня, ця книжка мені сподобалась. І її можна віднести до категорії "про неймовірні пригоди", бо повірити в таке ой важко.

3 коментарі:

  1. не уверенная, что мне бы понравилась книга

    ВідповістиВидалити
  2. оо, про чєлюсть - то да, то просто на голову не налазить, шоби та чєлюсть не була у змозі рідною мовою говорити...

    ВідповістиВидалити
  3. Інколи під настрій люблю заплутані сюжети!

    ВідповістиВидалити