Шукати в цьому блозі

четвер, 2 серпня 2018 р.

Найяскравіше враження липня: Джеффрі Євгенідіс "Середня стать"

Любила я грецьку міфологію і всіх тамтешніх героїв і звірят знала на ймення, могла перелічити муз і їхні функції. І вважала, що нічого кращого за це немає - дитяча обмеженість. Потім у курсі філософії мені видалось, що після Аристотеля грецька наука, а з нею література і мистецтво почали відмирати. Чи, може, вони вже просто не могли досягти того неймовірного античного рівня, який тепер вийшов з моди. "Середня стать" - історія родом з Греції, написана вже про Америку. Вона і про занепад, і про народження нового.


Сюжет, який за мій 20-річний читацький стаж, ще не траплявся: дівчинка, яка стала хлопчиком, хитрий рецесивний ген, який через "династичні" шлюби вийшов назовні і поділив життя Калліопи на фази "Каллі" і "Кал", а ще низка випадковостей, які не дозволили виявити особливість раніше.

Тож, якщо коротко, це сімейна сага про те, як гріхи батьків відбиваються на дітях. Хоча не можна сказати, що все аж дуже трагічно. Гріх виник з любові, а не ненависті, і сім'ї жили відносно щасливо (бо чи ж може це бути абсолютно щасливо). Розділ Одинадцятий і Калліопа - двоє дітей Мільтона Стефанідіса і обоє, як виявляється, сини. От тільки Калліопа до підліткового віку мислила себе як дівчинку і була нею.

Можливо, Калліопа вибрала б жіноче начало, якби їй не збрехали і дали можливість вибрати свою долю самостійно. Але батьки, які не розуміли, що коїться з їхньою дитиною, яка ще не так давно так гарненько виглядала в сукенках, і лікар, який так хотів довести свою теорію ще раз, не бажали й слухати.

Кал же знайшов себе у блуканні і став тим, хто розповідає незвичну історію гермафродитів - людей, яких насправді геть немало. Випадки, звісно, поодинокі, але в США таких кілька тисяч. Я навіть уявити не могла. І не можу уявити, як би діяла в такій ситуації. Тому добре, що Джеффрі Євгенідіс зачепив цю тему.

"Середня стать" - історія еміграції і дому, який не став своїм, пропахла оливковою олією та традиційною грецькою кухнею. Вона загорнена у шовк і схована у скриньку для шовкопрядів. Вона щемка і тепла, а ще вона не відпускає навіть через тижні.

Немає коментарів:

Дописати коментар