Шукати в цьому блозі

неділю, 11 червня 2017 р.

Неслухняність рятує дітей від біди? Роздуми над повістю Крістін Нестлінгер "Конрад, або Дитина з бляшанки"


Ця книга із серії "дитячий детектив" продовжує мій марафон #YakabooBingoSummer - і це пункт 22 - головний герой - дитина. Але чи то я не розумію, що таке детектив, чи це таки зовсім не детектив. Що не заважає "Конраду" бути прекрасною книгою на один вечір.






Симпатичне видання з коміксовими ілюстраціями і недосконалим перекладом з купою росіянізмів - зверніть увагу. Але якщо брати до уваги тільки зміст - то класне чтиво.

Починається це чудо у найкращих традиціях sci-fi: уже самотня жінка (чоловік від неї пішов, але чому - не наша справа, наголошує автор) отримує дивну і величезну бляшанку з прибульцем всередині. Прибулець після поливання живильним розчином перетворюється на семирічного хлопця. Патологічно правильного семирічного хлопця підвищеної слухняності. А Берта - ощасливлена мати - любителька замовити собі щось дивне і непотрібне (когось вона мені нагадує, ги-ги) трохи дивується, та все ж береться виховувати консервованого хлопчика.


Потім на сцені з'являється Еґон - зануда-аптекар, з яким Берта товаришує двічі на тиждень. На цій фразі я мусила нагадати собі, що книга все ж дитяча, а не те, що я собі подумала. І зануда-аптекар дуже хоче стати батьком надслухняного хлопчика. Мабуть, бачить у ньому своє занудне дитинство...


А тим часом чемний Конрад вчиться їсти тунець з кексиками та маринованими огірочками й іншу дивну й не зовсім здорову їжу. Він ж не може перечити матері. А Берта поволі звикає і починає любити своє чадо. А ж тут приходить звістка, що із замовленням наплутали і хлопчика доведеться повернути.


А тут, мабуть, нарешті починається те, що видавці й назвали дитячим детективом. Батьки та кохання Конрада - дівчинка Кіті - шукають способи, щоб залишити хлопчика. Щоб змінити його так, щоб рідна фабрика не впізнала. Конрадові треба стати нечемним.


Мені дуже хотілось зрозуміти мораль цієї книжки: можна любити навіть дитину з бляшанки? неслухняність рятує? не можна бути досконалим, бо це всіх бісить? батьківська любов не знає перепон?

Бо ж у кожній дитячій книзі є якийсь заклик до дії. 


А ви читаєте дитячі книжки?


2 коментарі:

  1. Надо своим мальчишкам купить, может их заинтересует

    ВідповістиВидалити
  2. ой, дитячий детектив :) ти мені нагадала, я в дитинстві зачитувалась серією Енід Блайтон "5 юных сыщиков и верный пес" :)

    ВідповістиВидалити