Шукати в цьому блозі

четвер, 15 червня 2017 р.

Наймандрівніший сюжет Роберта Стівенсона "Химерна пригода з доктором Джекілом та містером Гайдом"


Цю книгу я хотіла прочитати вже дуже давно, але все ніяк на неї не натрапляла. Доктор Джекілл та містер Хайд час від часу з'являються в екранізаціях (з недавнього "Мумія" з Томом Крузом", на яку мені не пощастило піти), в містичних жахливчиках сучасних авторів. Роздвоєність душі і лицемірство не перестають бути актуальними навіть через понад сотню років. Дозволю собі віднести її до категорії містична книжка на #YakabooBingoSummer.





Монстри - дуже популярна кінотема всіх часів і народів. А монстри всередині нас - тема невичерпна. Дозволю собі припустити, що вони вийшли на волі з-під пера Роберта Льюїса Стівенсона разом з "Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde". Початок цієї історії був доволі банальним - роздвоєність авторові наснилась. Одного разу він прокинувся з сюжетом і за кілька днів написав усю новелу - близько 100 сторінок. Ще кілька тижнів зайняла правка.

Сюжет вам добре відомий - одного разу від ученого Джекілла відокремлюється його зле Я - некрасивий коротун-покруч Хайд. Усі описують погане альтер-его як неприємного чоловіка, ніби деформованого. А ще його ніколи не бачать поряд з Джекіллом, хоча всі сліди ведуть до одного будинку у Сохо.



І попри те, що сюжет дуже цікавий і дуже сміливий як на 1886 рік, цілком зосередитись на цій історії важко. Принаймні, мені було. Хоча зовсім не здивувало, чому персонажі стали такими популярними - їх можна легко вписати у будь-який більш-менш таємничий сценарій.

От і в "Мумії" (2017) одразу обох зіграв Рассел Кроу. Не знаю, що поважний актор робить у такому трешовому фільмі, але за сюжетом Джекілл вивчає природу зла у світі і постійно колеться, щоб не випускати на волю зловісного Хайда. Але пропущена ін'єкція веде до традиційного голлівудського махачу.

Якщо ви ще не ходили на "Мумію", ліпше не йдіть.


А от твір Стівенсона можу сміливо рекомендувати - це цікава класика, від якої все-таки не варто чекати чогось надзвичайно. Але прочитати треба.

2 коментарі: