Шукати в цьому блозі

понеділок, 19 червня 2017 р.

Жодного місяця без антиутопії - "Бажане сім'я" Ентоні Берджеса

Знайомитись з творчістю Ентоні Берджеса я почала з не найвідомішого його твору. "Механічний апельсин" я прочитаю згодом (він теж підходить на бінго), а зараз буде історія про недалеке майбутнє, контроль народжуваності, кохання жінки до двох братів і крах всіх цінностей цього суспільства. І центральна картинка натякає, що у #YakabooBingoSummer це книга із сонячною обкладинкою.




Минулого тижня мене діставали новини щодо майбутнього прайд-параду. Довелось навіть відписатись від "Української правди" у фб, щоб більше не бачити слізних матеріалів про те, як погано людям нетрадиційної орієнтації в України. Мені взагалі-то байдуже, хто з ким спить, але не люблю подібної публічності. Інтимне має лишатись інтимним. Але от у цій антиутопії через перенаселення влада всіляко пропагує гомосексуальність. І саме у людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією більше шансів на хорошу роботу та повагу суспільства.

Для гетеросексуальних пар же тільки обмеження: одні роди - і неважливо, живою народилась дитина, чи мертвою. А мертві йдуть на добрива, бо нічого їсти. Навіть синтетичної їжі виробляють не так багато.

У центрі сюжету - брати Фокси - Трістрам і Дерек, а ще Беатріса-Джоанна, яка кохає обох братів. От тільки Трістрам її законний чоловік. А Дерек - високопоставлений гомо, який, проте, любить проводити час у ліжку Беатріси.

Але неврожай і моровиця ставить узвичаєний устрій з ніг на голову. Голод міняє все. І міністерство безплідності стає міністерством плодючості. І в моду повертаються повні багатодітні сім'ї...

Роман Берджеса немовби вчить, що немає нічого постійно. І будь-яка дурна мода зрештою може стати панівним устроєм. Сильний твір. Спробуйте:)

4 коментарі: