Шукати в цьому блозі

четвер, 22 червня 2017 р.

Зіграємо у бридж? - "Буба" Барбари Космовської


Як виглядає підлітковий варіант "Саги про Форсайтів" у скороченому варіанті - якось так. "Буба" - Всесвіт одної сім'ї, у центрі якого яскрава зоря - 16-річна дівчина Буба. Вона не по-підлітковому розсудлива і виважена. Зрештою, хоч хтось має бути дорослим - не капосному дідусеві, матусі з фіалками в голові і не батькові-нарцису ж дбати про сімейне вогнище.



Барбара Космовська - титулована письменниця. І це недивно. Вона вміє творити образи. У цій книзі кожен персонаж живий, йому можна знайти прототип, якщо не по-сусідству, то через дві вулиці. Татко - весь в телевізії, мама - дещо звихнута авторка любовних романів, дід - любитель бриджу і взагалі всього азартного, Барташова - хатня робітниця і прекрасна куховарка. Буба... - чудова дівчина, якій поки не щастить у коханні. 


Письменниця повільно, але впевнено веде своїх героїв через терни до зірок - до їхнього довго і щасливо. Мені подобається, як вона проводить когось кругами пекла, а когось просто змушує їсти ненависну рибу. Вона торкається певних проблемних питань: батьківської байдужості, сімейний конфліктів і навіть насильства. Трохи забагато вирішувати треба, коли тобі 16.


Та у Буби є союзник - дідусь. Мій улюблений персонаж у цьому творі. Трохи нагадує мені мого, з яким ми теж постійно різались в карти. Дідусь вміє прочитати лекцію в алкогольному відділі про всілякі благородні напої і купити під оплески випадкової публіки якийсь дешевенький шмурдяк. І він вперто вірить у те, що Бубу чекає велике майбутнє і докладається до того, щоб так і було. Мусить же хтось пильнувати дитину, коли батьки цілком зайняті собою.

 Чомусь мені здається, що "Буба" про те, що навіть божевільні сімейства в якийсь момент можуть стати більш-менш нормальними і навіть дуже щасливими. Просто треба вміти знайти порозуміння і дбати один про одного.


Як же приємно читати такий об'ємний твір, валяючись у травичці під деревами. А ви любите читати на природі?

1 коментар:

  1. Мне сразу вспомнился мультфильм про Бубу, его смотрит моя 2-х летняя дочь )))

    http://evgenijamir.blogspot.com/

    ВідповістиВидалити