Шукати в цьому блозі

неділю, 2 липня 2017 р.

14 книг від початку літа - прочитане за червень

Час розставляти оцінки та підсумовувати. У червні я отримала у подарунок 6 книжок (і ще трохи напозичала). Дві вже встигла прочитати (позичені прочитала всі). Все з того, за що бралась, підходило під завдання літнього бінго від Yakaboo. Тепер, коли перші враження трохи заспокоїлись, розставлю оцінки і роздам рекомендації - повноцінні відгуки можна прочитати, клікнувши на назву книги.


Богуміл Грабал - "Я обслуговував англійського короля"

Унікальний твір, де загалом трагічну історію не можна читати без сміху. Такий підніме настрій і навіть у найтемніші часи. Ціла епоха вмістилась у 200 сторінок. Прекрасний переклад Юрія Винничука, хоч абзаци мало не на весь розділ, а речення розтягуються на кілька десятків рядків.

10 з 10.


Сунь-Дзи - "Мистецтво війни"



Ця книга лежала у мене більше року, і я ніяк не хотіла за неї братись. Зрештою, це не дивно - я не фанат нон-фікшену, а тим паче такого давнього. Усвідомлюю, яка титанічна праця передувала виданню цього твору, але мені нуднувато було. Вона, мабуть, все ж більше для бізнесменів, людей, які мислять трохи іншими категоріями, ніж графомани-ідеалісти.

7 з 10.

Крістін Нестлінгер "Конрад, або Дитина з бляшанки"


А це справжнє ги-ги-ги зі шкільної програми. Люблю дитячі книжки, а особливо ті, де дорослі теж по-дитячому ексцентричні. Та й сюжет цікавезний. Якщо трапиться вам ця книжка, не пошкодуйте на неї часу. І дітям купіть.

9 з 10.

Елеонор Портер - "Полліанна"


Полліаннина гра у радість могла б зробити наш світ трохи щасливішим і не таким жорстоким. Дуже зворушлива історія, яка дає натхнення робити добрі справи і не киснути, коли щось не вдається, бо й і у невдачі можна знайти шматочок позитиву.

10 з 10.

Роберт Льюїс Стівенсон - "Острів скарбів"


Хоч це і класика, але "Острів скарбів" мені геть не сподобався. Можливо, його так і треба читати у дитячо-підлітковому віці...

5 з 10.

Роберт Стівенсон - "Химерна пригода з доктором Джекілом та містером Гайдом"

Ще один твір Стівенсона, від якого я чекала більшого - все-таки стільки екранізацій. Але, як бачу, кінематографісти просто брали за основу персонажів, а не сам твір. Але сподобалось мені більше, ніж "Острів скарбів", тому оцінка буде трохи вищою.

6 з 10.

Майкл Морпурго - "Бойовий кінь"

Незвичний оповідач вельми тривіальної теми війни. Така гарна історія дружби хлопця і коня, що можна розплакатись. Що я і зробила. Дуже рекомендую тим, хто хоче красиву книгу про тварин.

10 з 10.

Ентоні Берджес - "Бажане сім'я"


Антиутопія у кращих традиціях антиутопій: повірити у таку реальність можна, але страшно. А книга радше про те, що нема нічого настільки постійного як мінливість. Сподобалась, хоч і добряче налякала.

8 з 10.

Артем Чапай - "Авантюра XL"


Наскільки сильно сподобалась ідея такої авантюрної мандрівки, настільки ж розбісила подача і самовдоволення оповідача. Український казанова був зайвим у Південній Америці, справді. Чи, можливо, чоловікам подобається таке читати. Мені - ні...

5 з 10.


Богдан Волошин - "Політ золотої мушки"


Це розкішна книжка, і ви маєте її прочитати. Це взагалі найпрекрасніше, що сталось зі мною в червні. Справді. Справжній галицький маст-рід.

12 з 10.


Барбара Космовська - "Буба"



Якісний young adult, де дівчина-підліток доросліша за своїх батьків і навіть авантюриста діда. Думаю купити продовження цієї історії, має бути так само круто.

10 з 10.

Ентоні Берджес - "Механічний апельсин"


Двічі Стівенсон, двічі Берджес. Якщо попередня книга цього автора загалом позитивна за своєю суттю, то "Механічний апельсин" - згусток жорсткості, від якого краще триматись подалі. Але мені імпонує еволюція героя. Не так багато авторів до неї вдаються, і далеко не у всіх з них виходить переконливо.

7 з 10.


Корнелія Функе - "Чорнильне серце"

Не розумію, як я могла так застрягнути на такій цікавій книжці про книжки. Але тим не менш, "Чорнильне серце" читалось цілий тиждень. Хоч і сподобалось, але наразі до його продовження братись мені не хочеться.

9 з 10.

Мік Вікінг - "Маленька книга хюге: Як жити добре по-данськи"


Ой, це така книга... З малюнками, інфографіками, рецептами... але в ній мало тексту! Книга для того, щоб зробити собі Данію в душі і насолоджуватись тістечками. Позитивно впливає на настрій, але вельми мучить талію. Прекрасна.

10 з 10.


У червні я була щедра на десятки. Мабуть, тому що прочитала купу крутих книжок. А якими книжковими здобутками можете похвалитись ви? 

2 коментарі:

  1. Конрад стоїть у списку літератури на літо до 6го класу. Бачу, я теж з ним познайомлюсь :)

    ВідповістиВидалити
  2. Полліанна та "Маленька книга хюге" вже у списку до читання))
    А у мене щось червень зовсім скудний вийшов на книжки.. Може в липні реабілітуюсь))

    ВідповістиВидалити