Шукати в цьому блозі

четвер, 19 жовтня 2017 р.

«Ефект Люцифера» Філіпа Зімбардо – як стати жахливцем, потрапивши у погану ситуацію




Не знаю, як ви, а я звикла ділити людей на нормальних і ненормальних, приємних і неприємних, добрих і злих. Звісно, це чисто суб’єктивний поділ, й іншим він бути не може в принципі, але є ситуації, коли хороші люди чинять зло. І книжку про це «Ефект Люцифера. Чому хороші люди чинять зло» я обрала для #YakabooBingoAutumn у категорії «книга про школу та університет».




Не треба недооцінювати вплив ситуації на людину. Відповідне середовище може витягти на-гора такі риси та імпульси, які ми, можливо, воліли б сховати глибоко в душі. Стенфордський в’язничний експеримент став таким проявником. Навіть не проявником, а спонукою, яка геть нормальних з психічного погляду людей зробила або ж взірцями агресії, або ж приниженими рабами. Так, і таке буває, коли просто поділити випадковим чином геть звичайнісіньких собі студентів.

Ця книга з кожною сторінкою стає важчою, бо розумієш, що твоя доброта – часто результат ситуації, яка не сприяє появі міфічного «Люцифера». Ти не у вязниці, не у каральному загоні, твоє середовище не сприяє безкарності та обезличуванню, а це неабияк стримує всілякі ниці прояви. Тому так, ми всі тільки відносно добрі, поки не потрапляємо до діжки дьогтю, яка найкращий мед зробить непридатним.

А ви чули про «ефект Люцифера»?

1 коментар: