Шукати в цьому блозі

неділю, 1 жовтня 2017 р.

Ніл Гейман оживлює скандинавські міфи - "Odd and the Frost Giants"

Я в курсі, що досі вже мала б готувати список прочитаного за вересень, але так сталось, що саме в останні дні першого місяця осені подочитувала дуже багато всього, тому зараз помаленьку видаватиму відгуки. І, здається, я таки підсіла на Геймана. Хоча на цей раз читала геть дитячу книжечку.


Казка про Одда майже про вікінгів, хоча на самому початку автор наголошує, що тоді ще не було таких вікінгів на повну ставку, які промишляли тільки грабунками і викрадали жінок без розбору. Такі мандри були здебільшого розвагою, а загалом норги мали купу інших справ і професії, яким приділяли максимум уваги. От батько Одда, наприклад, викрав матір у Шотландії, але загалом дуже пристойний чоловік, різьбяр за покликанням.

Прийшла особливо сувора зима (ніби вони в Норвегії бувають іншими) і підліток Одд залишається сам. Раптом його вглиб лісу заманює лисиця, там його ледь не зжирає ведмідь, а ще нізвідки з'являється орел. Так хлопець зустрічає вельми специфічних скандинавських богів у халепі. І їй конче необхідна допомога.

От цікаво мені тепер, чому Гейману так подобається зображати богів, які самі не можуть дати собі ради. Це його фішка така?

1 коментар:

  1. Має бути у кожного щось своє :) у Геймана - ось такі безпорадні боги :)

    ВідповістиВидалити