Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 23 лютого 2018 р.

Початок крутої антиутопії: "Проблема трьох тіл" Лю Цисіня

Не думаю, що колись могла б самостійно добратись до китайської літератури (дуже вже на західне красне письменство орієнтована), якби не заманлива пропозиція від BookChef прочитати одну з кращих антиутопій ever, та ще й науково-популярну. Коротко: сподобалось, чекаю наступні частини. А про деталі поговоримо нижче.


Почнемо з того, що перший томик "Пам'ять про минуле землі" - це початок трилогії "Проблема трьох тіл", яка вперше вийшла друком 2006 року і невдовзі стала однією з найпопулярніших фантастичних книг у Китаї. І має всі шанси підкорити весь світ.


Цифра три у назві не випадково. У тексті вона не те, що нас переслідуватиме, а стане справжнім рефреном, бо автор діє у трьох часових проміжках і показує три основні локації. Та й великих частин, на які поділена перша книга, теж три.

Початок - культурна революція у Китаї, епоха хунвейбінів та масових зачисток, і тут ми вперше знайомимось з героями, які у майбутньому матимуть великий вплив на розвиток сюжет. Та основний рух зосередиться у часи більш сучасні.

Мені найбільше припали до душі ті уривки, де Ван Мяо (науковець-нанотехнолог) пробирається через сюжет гри "Три тіла". Він (я теж) навіть не здогадується, куди його заведуть такі ігри. Цікавий сюжет закрут і з Трисолярисом, але тут легко наспойлерити.

Я не чекала, що перша частина буде такою потужною. Друга, відчуваю, взагалі має порвати. Тому чекаю, а вам наразі наполегливо раджу цю, щоб не тільки я мучилась і чекала.

І ремарка: вчиталась не одразу через екзотичні імена персонажів, було важко запам'ятати, хто з них хто, але в пригоді ставав список героїв спочатку. Дуже мудра ідея його там розмістити.

Немає коментарів:

Дописати коментар