Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 10 листопада 2017 р.

Сімейна сага для бінґо - "Господа Головлёвы" Салтикова-Щедріна

Коли я шукала книгу на це завдання, мама якось непомітно підсунула мені оце і сказала, що колись таке вивчали у 10 класі. Все-таки радянська шкільна програма була дуже сувора, бо творіння Салтикова-Щедріна - велике свинство і кожному героєві хочеться заїхати по пиці.


Такі романи справді дають уявлення, чому кріпацтво мало бути скасоване. Та тому що поміщики як еліта у такому форматі виродились у справжній маразм і для більш-менш здорового образу нації їх треба було позбутись. Зовсім. Що й робить Салтиков-Щедрін. У його творі СПОЙЛЕР! всі померли. Як на мене, найкращий фінал для такого відвертого кошмару, який ґвалтує мозок читача.

Тут немає жодного насправді позитивного героя. Дехто стає жертвою обставин, і йому хочеться співчувати, але в образі все ж немає позитивних рис, тільки занепад і змарновані ресурси.

Скупість, безпардонність (діалоги без жодного такту мене спочатку дивували, потім вже не особливо, та все одно не могла зрозуміти, чому ж так відбувається, бо це жесть), лицемірство - ось три кити, на яких стоїть черепаха, яка несе панів Головльових.

Взагалі до читання не рекомендую, хіба... ви дуже фанат сімейних саг і цікавитесь російською класикою.

Немає коментарів:

Дописати коментар