Шукати в цьому блозі

середу, 25 квітня 2018 р.

Майкл Доббс "Хід королем": продовження історії "Карткового будинку"

"Картковий будинок" я читала майже рік тому і тоді він мені дуже сподобався. Тепер мені не менше сподобався "Хід королем". Адже, знаєте, завжди приємно спостерігати за тим, як хтось елегантно іде по трупах.


Політичні трилери Майкла Доббса - дуже добротна англійська література без манірності, але зі сталевими нервами. Але цього разу автор, схоже, дозволяє собі забагато - він зазіхає на святе - короля Об'єднаного Королівства. Король - не королева, бо це все ж не історичний роман, а змодельована реальність, яка цілком стати дійсністю за певних умов.

Френсис Уркхарт, який став прем'єром без виборів (через дискредитацію, ага), дуже хоче зміцнити свої політичні позиції, але... для цього йому треба підірвати авторитет короля. Король - позитивний персонаж, він не очікує підступу, тому по ньому це боляче б'є. Але все ж він не якийсь простак, який дозволить втоптати себе у багнюку. Він хоче вистояти.

Не буду переказувати сюжету, тому що з цим цікаво ознайомитись самостійно, та мушу виділити одну важливу тезу "Карткового будинку" та "Ходу королем" - ніхто не думає про електорат, про те, чи житиме він краще, і що робити, щоб прості люди не постраждали під час перетягування ковдри. Тільки король трохи переживає, але у нього немає реальної влади. І це сумно.

Коли нарешті доберусь до третьої заключної частини серії, то влаштую вам повний екскурс цією трилогією. А зараз можу тільки порадити прочитати.

Хто дивився серіал, варто мені починати?


Немає коментарів:

Дописати коментар