Шукати в цьому блозі

понеділок, 29 жовтня 2018 р.

Андрій Степура "Wow-виступ по-українськи" про риторику без води

Не раз чула, що красномовним треба народитись, що не кожному дано стати добрим мовцем. Але, знаєте, політтехнологи з таких мавп ліплять харизматичних лідерів (хай не ідеально в них виходить, але результат норм загалом), що переконуюсь, що цього можливо навчитись. І книжка Андрія Степури - один з таких посібників.


Головний плюс цієї книжки в тому, що вона написана українцем українською - тобто без тих мовних нюансів, які є в перекладній літературі, а ще вона показує як тут працювати з місцевою аудиторією, зважаючи на всі її особливості: сприйняття, гумор та ще дещо, що так легко загубити, коли читаєш західну літературу на цю тему.

Автор вчить подолати хвилювання і починати готуватись добряче задовго до виступу, щоб знайти саме ті слова, які завоюють слухачів, а ще передбачити усі моменти, щоб влучні фрази спадали на думку під час виступу, а не після нього. Є і вправи для артикулювання, для розвитку голосу і, як не дивно, методика, як користуватись жартами. Не бачила ще такого, але потрібне однозначно.

Цю книжку варто читати вдумливо, вигадуючи промови на найбезглуздіші теми, адже впоравшись з такою, ви вже не боїтесь взятись за щось глобальніше чи вузькоспеціалізованіше.

Динамічна, без води і справді прикладна - наразі краще з риторики, що я бачила. Рекомендую однозначно.

Немає коментарів:

Дописати коментар