Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 12 січня 2018 р.

Смішно і про Юлія Цезаря - "Цезар і Клеопатра" Бернарда Шоу

Зимове бінґо підсунуло мені добрячу свиню - завдання "герой з вашим іменем". Якось так склалось, що все більш-менш пристойне з моїм іменем я вже встигла прочитати, а щось нове ніяк не шукалось, тому вирішила трохи схитрувати і прочитати цю п'єсу з найвідомішим Юлієм всіх часів і народів. Так, вона і стала першою книгою, прочитаною у 2018 році.


Якщо ви вже знайомі з творчістю Бернарда Шоу, наприклад, з "Пігмаліоном", то знаєте, що буде смішно, але щоб так...

До речі, Бернард Шоу - єдиний письменник, який має і Нобеля, і Оскар. Як йому це вдалось? Просто він дуже крутий. І "Цезар і Клеопатра" - це тільки підтверджує.

Почнемо з героїв: Клеопатра - підліток-імператриця, боїться своєї няньки і взагалі доволі сором'язлива, але потім за її виховання береться дядько Юлій.

Юлій Цезар - імператор і полководець середнього віку, який дуже боїться старості і всіляко маску невблаганну лисину. Сприймає Клеопатру як дитя, яке потребує покровительства і науки.

І навіть не знаю, хто з цієї парочки подобається мені більше, але їхня взаємодія така потішна, що починає здаватись, що Клеопатрі років від сили 10, така вона ще дитина. І навіть Цезареве навчання "як бути царицею" не має особливого впливу.

Тож, як бачите, я почала рік з дуже крутої книжки. Сподіваюсь, що всі вони будуть крутими. А топ-2017 буде.... колись)

Немає коментарів:

Дописати коментар