Шукати в цьому блозі

вівторок, 23 січня 2018 р.

«Та, що була раніше» - багатоголосся однієї історії

Коли опублікували завдання зимового бінґо, а серед них «оповідь від кількох осіб», я подумала «от же противне – і як його шукати». Але, знаєте, книга, яку я прочитала його (за порадою) виявилась дуже і дуже непоганою.




«Та, що була раніше» (The Girl Before) Дж. П. Делані – історія, яка повторюється. І повторюється аж надто точно, щоб не почати хвилюватись, що нову дівчину чекає доля тої, яку три року тому знайшли мертвою от саме біля підніжжя цих страшних небезпечних сходів. І, мабуть, щоб вижити, їй доведеться з’ясувати, що ж сталось тоді з тою, що була раніше.

Будинок на Фольгейт-стріт, здається, хоче самотності, тому закохана пара у ньому не вживається. Вона залишається одна, вона не хоче ні з ким ділити оселі, повної світла і простору. Оселі, яка чомусь не нагадує житло, а швидше якийсь храм. Мавзолей. Вона – Емма. Вона загинула три роки тому, але її голос досі звучить серед порожніх кімнат «розумного» будинку.

Мені подобається прийом, який використовує автор: повільне нагнітання інтриги, крок за кроком збирає крихти того, що відбувалось у мінімалістичному домі три роки тому з Емою, а тепер – з Джейн. Хоча, здається, що все тут зрозуміло: жертв вибирає та зваблює харизматичний архітектор, перед чарами якого встояти неможливо. От тільки чи справді він такий демон. Джейн у це вірити не хочеться – для неї він – бажаний і уважний чоловік (хоч і не без заскоків), якого вона обрала батьком для своєї дитини.


Фінал цієї історії несподіваний (як таки геть інше закінчення бачила), хоч автор все ж натякає, як може розвиватись сюжет. І це геть не робить його гіршим. Приємного читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар