Шукати в цьому блозі

вівторок, 30 січня 2018 р.

Як виглядало народження Євросоюзу, розказують «Спогади» Жана Монне

Цього автора я про себе охрестила «дядечко безвіз», бо саме Жан Монне – спочатку коньячний комерсант, а потім політик та дипломат стояв біля витоків сучасних європейських об’єднань. Він добре розумів, як і коли треба об’єднуватись, щоб всім це було вигідно. А ще докладав усіх зусиль, щоб зупинити агресію.


Хоча до книжки я поставилась скептично. Знаєте, спогади – це такий формат, де кожен хоче показати себе з кращого боку, тому говорити про хоч якусь об’єктивність (хоча б більш-менш) взагалі не випадає. Та, на щастя мсьє Монне виявився людиною доволі скромною і не намагався переоцінювати своєї діяльності.

Хоча зробив насправді багато, почавши активну діяльність ще у часи Першої світової. Саме Жан Монне був одним із тих, хто шукав, які забезпечити найнеобхіднішим армію та населення, які у часі війни не могли жити нормальним життям. Сам через стан здоровя він був непридатним для служби, тому знайшов своє місце серед тиловиків-стратегів.

Він ще тоді відстоював ідею загального європейського об’єднання (і не тільки проти спільного ворога) – не тільки у контексті «разом і батька легше бити», а й у форматі поглиблення міждержавних стосунків для взаємовигідної співпраці. І у часи Другої світової його вміння домовлятись дало союзникам можливість озброїтись та подолати нацизм.

Тим не менш після завершення війни Монне не покинув ідей об’єднання, адже загроза не зникла. І війна між Кореями стала цьому підтвердженням.

Монне мало розказує про себе, більше акцентуючи на своїх колегах (мене у цій компанії найбільше бісить де Голль), але все одно виступає таким домашнім порадником.

Дуже раджу книгу «дядечка безвіза» тим, хто цікавиться європейською історією, перипетіями ХХ століття, а також дипломатією. Хороше чтиво.


Немає коментарів:

Дописати коментар