Шукати в цьому блозі

вівторок, 10 липня 2018 р.

Ієн Бенкс "Осина фабрика": книжка про дитячі травми і важливість ідентичності

Якщо ви бува саме зараз шукаєте трилер, який зламає вам мозок, то можете зупинитись. Ось він є. Але, скажу вам відверто, "Осина фабрика" - це ще та клініка, тому прочитати її вдасться далеко не всім. Тут багато зображень невиправданої агресії і ще більше жорстокості, яка не піддається логіці. Хоча... до кінця все стане на свої місця.


Осина фабрика - це найпотужніший образ цього твору, але з нею ми познайомимось не одразу. Спочатку спостерігатимемо за жертовниками з головами мертвих, які оточують острів, де живуть Френк з батьком. Мені вже від епізоду, де хлопець обходить свої володіння стало якось моторошно, але, як виявилось, це був тільки ознайомчий фрагмент перед справжнім розривом шаблону.

Хотілось думати, що гірше не буде, але на горизонті з'являється старший брат. Той, що в дурці (був, але втік), бо палив собак (це, схоже, не планує полишати). Краще батькові не знати, що блудний син вже на підході.  

Не буду спойлерити, тому не відкриватиму, чому сталось те, що сталось, чому в цій сімейці всі такі прибацані. Автор приберіг розгадку насамкінець, тому й ми не поспішатимемо. Тому, якщо ви надумали прочитати цю книжку, почали, але відчуваєте, що сюжет буквально розвалюється, не поспішайте кидати, тут все продумане. Так має бути.

"Осину фабрику" я раджу - це дуже загадковий трилер, але дуже не всім, а тільки тим, в кого нерви точно витримають.

Немає коментарів:

Дописати коментар